İsmet İnönü Kimdir (2. Cumhuriyetin Başkanı)

 İsmet İnönü (24 Eylül 1884 - 25 Aralık 1973), Türk asker ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı ve ikinci cumhurbaşkanıdır.

İnönü, Balkan Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Ordusu'nda görev yapmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal Atatürk'ün sağ kolu olarak yer almış ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına önemli katkılarda bulunmuştur.

1923'ten 1937'ye kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı olarak görev yapan İnönü, 1938'de Atatürk'ün ölümünden sonra cumhurbaşkanlığına seçilmiştir. İnönü, II. Dünya Savaşı sırasında Türkiye'nin tarafsız kalmaya devam etmesi politikasını uygulamış ve Türkiye'nin güçlendirilmesi için çalışmıştır.

1950'de yapılan seçimlerde Demokrat Parti'nin zaferiyle iktidardan düşen İnönü, 1961 Anayasası'nın hazırlanmasında ve Türkiye'nin NATO'ya üyeliğinde önemli rol oynamıştır. 1961'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tekrar seçilmiş ve 1973 yılına kadar bu görevi sürdürmüştür.

İnönü, Türk siyasi tarihinde önemli bir figürdür ve Türkiye'nin modernleşmesi ve Batılılaşması sürecinde önemli katkılarda bulunmuştur.